W dniu 02.04.2025 r. - Krzysztof Bogusz, nauczyciel przedmiotów zawodowych żywieniowych uczestniczył w szkoleniu - WARSZTATY KULINARNE: KUCHNIA GRUZIŃSKA – prowadzący Gagik Grigoryan. Szkolenie odbyło się w Chef’s Table- studio kulinarne Poznań.
Podczas szkolenia nauczyciel dowiedział się jak przygotować:
-
Badridżani – grillowany bakłażan podawany razem z pastą z orzechów włoskich, świeżą kolendrą, przyprawami i pestkami granatu.
-
Chinkali – pierożki gruzińskie w kształcie sakiewki z dwoma rodzajami nadzienia: serowym i wołowo-wieprzowym z własnym bulionem w środku.
-
Chaczapuri imeruli, czyli chaczapuri imeretyńskie to jedno z najbardziej popularnych w Gruzji rodzajów chaczapuri – drożdżowy placek z fetą i mozzarellą
-
Pelamuszi – deser na bazie mąki kukurydzianej i pszennej gotowany z sokiem winogronowym.
Szkolenie w ramach projektu: Zostań zawodowcem!