Są pyszne, aromatyczne i wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich świąt! Wypiekanie pierników to nie tylko jeden z elementów kulinarnej tradycji, ale też świetna zabawa, o czym przekonali się uczniowie Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Przepis
składniki
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki miodu
• 1/2 torebki przyprawy do pierników
• 2 jajka
• 1/3 szklanki ciepłego mleka
• 1 łyżka masła
przygotowanie
Ugniatamy ciasto, dodajemy: mąkę, miód, cukier, sodę, przyprawy, masło i jajko. Następnie należy stopniowo dodawać mleko. Ciasto ma być średnio twarde i gładkie. Wygniatać należy je przez około 10 minut.
Następnie: ciasto należy rozwałkować do grubości 0,5 cm.
Kiedy ciasto na pierniki jest już gotowe można wykrajać foremkami świąteczne pierniczki. Kiedy mamy już pojedyncze pierniki rozbijamy jajko i roztrzepujemy je - będziemy nim smarować pierniczki.
Świąteczne pierniki układamy na blasze. Pieczemy je w piekarniku do 180 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 10 - 15 minut.