Są pyszne, aromatyczne i wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich świąt! Wypiekanie pierników to nie tylko jeden z elementów kulinarnej tradycji, ale też świetna zabawa, o czym przekonali się uczniowie Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Przepis

składniki

•    2 szklanki mąki pszennej
•    3/4 szklanki cukru
•    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
•    2 łyżki miodu
•    1/2 torebki przyprawy do pierników
•    2 jajka
•    1/3 szklanki ciepłego mleka
•    1 łyżka masła

przygotowanie

Ugniatamy ciasto, dodajemy: mąkę, miód, cukier, sodę, przyprawy, masło i jajko. Następnie należy stopniowo dodawać mleko. Ciasto ma być średnio twarde i gładkie. Wygniatać należy je przez około 10 minut.

Następnie: ciasto należy rozwałkować do grubości 0,5 cm.

Kiedy ciasto na pierniki jest już gotowe można wykrajać foremkami świąteczne pierniczki. Kiedy mamy już pojedyncze pierniki rozbijamy jajko i roztrzepujemy je - będziemy nim smarować pierniczki.

Świąteczne pierniki układamy na blasze. Pieczemy je w piekarniku do 180 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 10 - 15 minut.