Kuchnia włoska to prawdziwy klasyk wśród smaków świata. Zasłynęła bogactwem aromatów i wyjątkową dbałością o każdy szczegół w przygotowywanych potrawach. Tradycje i obyczaje Włochów sprawiają, że dania kuchni włoskiej mają niepowtarzalny smak i zostają na długo w naszej pamięci.

Kuchnia włoska to nie tylko wyjątkowy smak, aromat i wygląd potraw, uzyskanych dzięki zastosowaniu świeżych składników i samodzielnemu przygotowywaniu wszystkich dań. To przede wszystkim obyczaje celebrowania jedzenia, traktowania momentu spożywania posiłków z należytym szacunkiem oraz delektowania się każdym spożytym kęsem.

Kuchnia włoska jest różnorodna. W każdym regionie Włoch znajdziemy unikalne potrawy i napoje. Zapraszamy Cię na kulinarną podróż po Włoszech.

Głównym celem zajęć w ramach innowacji kuchni włoskiej jest poznanie zwyczajów i kultury włoskiej, zasad organizacji pracy w zakładach gastronomicznych, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów kuchni włoskiej, wyposażenie uczniów w umiejętności, umożliwiające im sprawne poruszanie się po rynku pracy, wdrażanie do samodzielnego poszerzania wiedzy w drodze samokształcenia i korzystania z różnych źródeł informacji, podniesienie kwalifikacji nauczycieli branży żywieniowej, pozwalające na realizację zmodernizowanego programu nauczania.