W dniu 08 maja 2018 r. odbyła się wycieczka do Poznania, w której uczestniczyła klasa pierwsza Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Celem wyjazdu było zwiedzanie ekspozycji Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD. Bilety wstępu dla uczniów ZSR w Grabonogu ufundowała firma Zakład Mięsny „Konarczak”.
Na tegorocznej ekspozycji zaprezentowały się między innymi polska branża mleczarska i przetwórstwa mięsnego, firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz produkujące słodycze, herbaty, napoje, przyprawy i produkty spożywcze eko. Nie zabrakło również zagranicznych producentów żywności.
Uczniowie mieli okazję spróbować nowych smaków oraz poszerzyć swoją wiedzę kulinarną. Brali udział w wykładzie na temat wieprzowiny, przygotowywali z niej też pyszne dania pod okiem mistrzów kuchni, którym towarzyszył Mateusz Biernat, laureat programu „MasterChef Junior”.