W ramach zajęć praktycznych z Pracowni Kontroli Laboratoryjnej i Procesowej uczniowie klasy 4 kształcący się w zawodzie technik analityk, wykonali oznaczenie zawartości jonów chlorkowych w próbkach marynaty papryki i imbiru. Do analizy zastosowano klasyczną metodę miareczkowej analizy strąceniowej – metodę Mohra.
 
Celem ćwiczenia było praktyczne zastosowanie klasycznej analizy miareczkowej w oznaczaniu zawartości chlorków w próbkach spożywczych oraz zapoznanie się z zasadą działania metody Mohra. Uczniowie rozwijali umiejętności precyzyjnego pipetowania, prowadzenia miareczkowania oraz pracy z odczynnikami chemicznymi w warunkach laboratoryjnych.
 
Zajęcia z analizy chlorków metodą Mohra stanowiły cenne doświadczenie edukacyjne, łączące teorię z praktyką. Uczniowie mieli okazję przećwiczyć dokładność i staranność niezbędną w zawodzie technika analityka, a także zdobyć wiedzę na temat jednej z powszechnie stosowanych metod oznaczania soli w produktach spożywczych.