W czwartek 24 kwietnia Zespół Szkół Rolniczych w Grabonogu odwiedzili dr Igor Bykowski Wielkopolski Kurator Oświaty wraz z Janem Jerszyńskim zastępcą Dyrektora Delegatury Kuratorium w Lesznie oraz Robert Marcinkowski Starosta Gostyński i Marek Smektała Naczelnik Wydziału Oświaty i Spraw Społecznych.

Jako wiejska szkoła chcieliśmy poruszyć zmysły przybyłych gości. Wizyta rozpoczęła się od poczęstunku przygotowanego przez uczniów Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem nauczyciela. Przy stole Agnieszka Sadzka Dyrektor Szkoły korzystając z prezentacji multimedialnej omówiła kierunki kształcenia oraz organizację pracy w szkole. Przy tej okazji Kurator Oświat wręczył Pani Dyrektor ocenę pracy.

Następnie przeszliśmy do części praktycznej, czyli prezentacji szkoły. Odwiedziliśmy pracownię chemii, gdzie uczniowie kształcący się w zawodzie technik analityk oznaczali zawartość soli w marynacie do papryki metodą Mohra. Udaliśmy się do prosektorium, tam przyszli technicy weterynarii analizowali ośrodki zwierzęce oraz narządy. Drogę do pawilonu szkolnego umilała nam wiosenna zieleń przestrzeni dworsko-parkowej w stylu angielskim, kwitnące rośliny oraz śpiew ptaków. Po drodze obserwowaliśmy przygotowania uczniów do egzaminu zawodowego z pierwszej kwalifikacji ROL.04 w zawodzie technik rolnik oraz naukę jazdy i ćwiczenia do egzaminu na kategorię T i B, które są nieodłączną częścią programu nauczania w zawodach technik rolnik oraz technik weterynarii. Pochwaliliśmy się pomocami dydaktycznymi, które nabyliśmy z projektu „Zostań zawodowcem!” oraz „Wzmocnienie oraz dostosowanie kształcenia i szkolenia zawodowego do potrzeb rynku pracy w Zespole Szkół Rolniczych w Grabonogu” współfinansowanych ze środków UE w ramach WRPO. Goście odwiedzili Muzeum Bł. Edmunda Bojanowskiego, gdzie zapoznali się z historią oraz życiorysem wielkiego lokalnego działacza społecznego - twórcy ochronek wiejskich. Weszliśmy do internatu, gdzie mieszkać może ponad 80 uczniów szkoły. Dla nich przygotowano właśnie nową kuchnię – miejsce do samodzielnego przygotowania posiłków. Przed internatem maszerowali oraz prezentowali musztrę nasi szkolni kadeci klasy policyjnej. Zapachy doprowadziły nas do pracowni gastronomicznej, gdzie gotowaniem zajmowała się klasa pierwsza. Po drodze spojrzeliśmy na nowy kompleks sportowy oraz weszliśmy do uczniów architektury krajobrazu, którzy tworzyli wiszące ogrody – kule z mchu i roślin kwitnących owinięte sznurkiem – kokodama. Na zakończenie spotkania goście zapoznali się z pracą uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik procesów drukowania oglądając kartonowe ramy obrazów, kosze do segregacji odpadów oraz inne okolicznościowe ozdoby i opakowania produkowane w firmie Mondi Simet.