Uczniowie klasy II Technikum kształcącego w zawodzie technik rolnik mieli możliwość zwiedzenia cukrowni Pfeifer & Langen w Gostyniu.
Przed wejściem na teren obiektu otrzymali kaski ochronne oraz kamizelki odblaskowe, zapewniające im bezpieczeństwo. Zobaczyli proces technologiczny powstawania cukru od momentu przywozu surowca na plac składowy. Wędrowali drogą, jaką przebywają buraki cukrowe, zaczynając od kąpieli wodnej przemieszczając się w kierunku linii technologicznej. W tym czasie wysłuchali ciekawych informacji dotyczących organizacji zbioru, transportu, warunków przyjmowania surowca i oceny jego przydatności do produkcji, a także przygotowania do przetwórstwa.
Kolejny etap zwiedzania zajęła technologia produkcji cukru od krajanki i powstawania brązowego syropu do białych, słodkich kryształów. Na zakończenie dowiedzieliśmy się wielu ciekawych informacji na temat przechowywania cukru w silosie oraz jego pakowania i dalszej drogi poza cukrownię.
Uczniowie zadawali wiele pytań m.in. dotyczących polaryzacji, plonów, wykorzystania produktów ubocznych - melasy i wysłodków oraz wapna. Pytali także o możliwość zatrudnienia sezonowego oraz stałego. Zdobyli wiele cennych, ciekawych informacji uzupełniających wiedzę teoretyczną nabywaną w toku zajęć szkolnych.