W piątkowe przedpołudnie w szkolnej auli gościliśmy profesorów, którzy na co dzień pracują na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu - p. prof. dr hab Joannę Kobus-Cisowską oraz p. prof. dr hab. Piotra Szulca.
Pani profesor, która jest specjalistą w dziedzinie technologii żywności i żywienia, przybliżyła uczniom tajniki pracy technologa żywności oraz opowiedziała o innowacyjnych pomysłach, które zrodziły się podczas pracy projektowej studentów. Lody z buraka może na pozór brzmią dziwnie, ale to właśnie studenci UP w Poznaniu otrzymali nagrodę w ramach takiej innowacji. Uprawa imbiru w Polsce wielu wydawałaby się niemożliwa do realizacji, ale to właśnie dzięki naukowcom z Poznania, uprawa tej rośliny jest coraz bardziej możliwa.
Pan profesor dr hab. Piotr Szulc zapoznał uczniów z ofertę studiów na kierunku rolnictwo oraz przedstawił innowacyjne projekty opracowane przez studentów.
Wykład spotkał się z bardzo żywym zainteresowaniem.
Dziękujemy profesorom za poświęcony czas i mamy nadzieję, że to dopiero początek współpracy między naszą szkołą a Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.
Oferta kształcenia na UP w Poznaniu