Uczniowie klasy drugiej kształcącej się w zawodzie technik rolnik i technik żywienia i usług gastronomicznych w dn. 7-9.10.2024 r. wyjechali na trzy dniową wycieczkę do Małopolski.

Swoją przygodę rozpoczęli od Ojcowskiego Parku Narodowego, który zachwyca architekturą, formacjami skalnymi, jaskiniami, zamkami oraz uroczą Doliną Prądnika. Co prawda jest najmniejszym Parkiem Narodowym w Polsce, ale zdecydowanie bardzo ciekawym w barwach jesieni! Nie bez powodu symbolem Parku są nietoperze, których można tutaj spotkać bez liku.

Drugiego dnia wycieczka rozpoczęła się na krakowskim Starym Mieście, które było milczącym świadkiem wielowiekowej historii tego miasta. W trakcie zwiedzania była okazja by podziwiać przepiękne zabytki - Katedrę Wawelską, Zamek Królewski, Uniwersytet Jagielloński, Kościół Mariacki, Kościół św. Franciszka, Okno Papieskie a także Rynek Główny, gdzie co godzinę odgrywany jest słynny Hejnał Mariacki.

Trzeciego dnia przyszedł czas na Kopiec Kościuszki - jeden z pięciu kopców w Krakowie poświęcony Tadeuszowi Kościuszce oraz muzeum Kościuszkowskie. W drodze powrotnej otwarła swe podwoje Kopalnia Soli w Wieliczce. Była to niezwykła podróż w głąb ziemi, gdzie wykute w soli korytarze, solne rzeźby i kaplice, na czele z przepiękną kaplicą św. Kingi. przeplatały się z opowieściami o trudnej pracy górników.

Mówi się, że podróże kształcą, ale to tylko jeden z wielu powodów podróżowania. Wyjazdy – zarówno te bliskie, jak i dalekie – zmuszają do wyjścia ze swojej strefy komfortu, rozbudzają ciekawość świata, ale i uczą reagowania na niespodziewane sytuacje i poszerzają horyzonty.