Obróbka wstępna to pierwsza część procesu technologicznego. Jej celem jest przetworzenie surowca w półprodukt, gotowy do obróbki termicznej lub bezpośredniego spożycia. W przypadku warzyw i owoców polega ona przede wszystkim na usunięciu wszelkich zanieczyszczeń i niejadalnych części.

Proces ten można podzielić na obróbkę wstępną brudną (sortowanie, mycie, oczyszczanie, płukanie oraz czystą (rozdrabnianie). Zgodnie z wymaganiami dla zachowania higieny powinno się je przeprowadzać w osobnych pomieszczeniach. Dzięki temu brud, piasek, owady itp. nie przedostaną się do kuchni i nie dojdzie do wtórnego zanieczyszczenia żywności.

Podczas zajęć uczniowie nauczyli się korzystać z profesjonalnego pieca konwekcyjno-parowego.

Po przeprowadzeniu obróbki warzyw i mięsa drobiowego uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali bardzo smaczny posiłek.