Uczniowie naszej szkoły biorą udział w ogólnopolskim konkursie biologiczno-chemicznym „ CZUJĘ CHEMIĘ„ organizowanym przez Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Zadaniem konkursu jest rozwój i upowszechnianie wiedzy z zakresu chemii i biologii wśród uczniów szkół średnich oraz nabycie przez nich umiejętności uczenia się.
W ramach konkursu, uczniowie w pierwszym etapie uczestniczą w cyklu wykładów (on-line), które pozwolą dostrzegać związki funkcjonalne między chemią a biologią.
Konkurs ma za zadanie pokazać i uświadomić uczestnikom, jak ważny i złożony jest chemiczny aspekt funkcjonowania każdego ze zmysłów człowieka, które są integralnymi biologicznymi narzędziami umożliwiającymi postrzeganie rzeczywistości zbudowanej ze związków chemicznych.
Za nami już dwa wykłady: I wykład pt. „Chemizm widzenia”- zmysł wzroku II wykład pt. „Co i dlaczego nam smakuje?” –zmysł smaku. Uczniowie z dużym zainteresowaniem wysłuchują wykłady w formie zdalnej (on-line) przez wysoko wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia.