Fotorelacja z zajęć uczniów klasy I kształcących się w zawodzie technik analityk w formacie dualnym, w ramach piątkowych praktyk w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, Elite Food w Gostyniu oraz Top Farms w Czachorowie.
Podczas zajęć praktycznych uczniowie w Spółdzielni Mleczarskiej poznają techniki badania surowca, jakim jest mleko, pod względem jego właściwości oraz wykonują analizy (miareczkowanie) gotowych produktów. Uczniowie badają w laboratorium podstawowe właściwości wody pod względem twardości, obecności chlorków i nie tylko.
W trakcie zajęć w Elite Food wychowankowie poznają nowoczesny sprzęt, badają właściwości fizykochemiczne surowca (mięso) przy użyciu urządzenia FoodScan oraz wykonują testy na obecność bakterii: Salmonella II i Listeria.
W Top Farms uczniowie uczą się technik ważenia na wadze analitycznej i technicznej, oraz posługiwania się pehametrem. Wychowankowie oceniają materiał siewny, co polega na sprawdzeniu czy materiał spełnia wymagania w zakresie jego wytwarzania, a także czy odpowiada określonym wymaganiom w zakresie jakości.
To tylko część doświadczeń, analiz i badań które wykonują nasi uczniowie J
Zapraszamy do śledzenia kolejnych relacji z zajęć naszych analityków.