Pierogami możemy zajadać się przez cały rok! Latem faszerujemy je jagodami, a zimą – kapustą i grzybami. Poznajcie grabonoskie wariacje na temat pierogowego farszu.
Pierogi drożdżowe
Farsz z kurczaka, szpinaku, sera feta
Składniki na farsz:
• 1 duża pierś z kurczaka
• 250 g mrożonego szpinaku
• 100 g sera feta
• 1 średnia cebula
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• masło do smażenia
Sposób sporządzenia farszu:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na maśle, dodać drobno posiekane ząbki czosnku. Chwilę razem przesmażyć, dodać szpinak i smażyć tak długo, aż szpinak się rozmrozi, a woda wyparuje. Pierś z kurczaka ugotować lub usmażyć, a następnie drobno pokroić. Dodać do szpinaku. Ser feta pokroić w drobną kostkę, wrzucić do szpinaku i kurczaka. Na sam koniec doprawić wszystko solą i pieprzem. Należy uważać z dodawaniem soli, bo sam ser jest już słony.
Farsz z kurczaka, pieczarek i sera
Składniki na farsz:
•2 szt. filet z kurczaka
• 1/2 kg pieczarek
• ser żółty 200 gram
• 1 duża cebula
• Przyprawy: papryka ostra mielona, pieprz czarny mielony, sól
• olej
Sposób sporządzenia farszu:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy, papryką pieprzem, solą, dodajemy olej i odstawiamy na ok. 1 godz. następnie smażymy na zloty kolor do miękkości. Obraną cebulę, umyte i oczyszczone pieczarki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy posiekane pieczarki.
Wszystko smażymy do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia dodajemy pokrojone mięso, farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i smażymy jeszcze ok 5min.
Do letniego farszu dodajemy starty żółty ser, dokładnie mieszamy.
Farsz z jabłek
Składniki na farsz:
4 jabłka
przyprawy: cynamon, cukier
Sposób sporządzenia farszu:
Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Dopraw do smaku cukrem i cynamonem.
Ciasto drożdżowe
• 30 g oliwy z oliwek
• 220 g wody, w temp. pokojowej
•1 łyżeczka cukru lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
• 20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8 g)
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
Ciasto drożdżowe wykonać metodą jednofazową. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz na ciasto i zlepić pierogi (brzegi posmarować wodą). Ułożyć na blasze. Posmarować wierch pierogi białkiem lub żółtkiem i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Pierogi wytrawne podawać na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym.